Techlink pleit voor handhavingsbeleid op gas- en stookolietoestellen

Aanmelden

12/10/2023

Techlink pleit voor handhavingsbeleid op gas- en stookolietoestellen

Techlink pleit voor handhavingsbeleid op gas- en stookolietoestellen

Techlink, de beroepsfederatie voor technische installatiebedrijven, benadrukt het belang van periodiek onderhoud op centrale stooktoestellen voor de veiligheid, efficiƫntie en duurzaamheid van deze toestellen. Net daarom zijn we voorstander van het jaarlijks onderhoud op stookolieketels en het tweejaarlijks onderhoud op gasketels door de erkend technicus.

We maken ons zorgen over recente berichten dat handhaving van deze verplichting politiek niet wordt ondersteund. Sinds 1 januari 2023 is het verplicht als erkend technicus (of administratief bediende) om melding te maken van een uitgevoerd periodiek onderhoud of keuring voor eerste ingebruikname. In de praktijk zijn de erkende technici pas gestart met de verplichte digitale registratie in september 2023. Daarom stellen we voor dat het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) na het stookseizoen analyses uitvoert om eventuele problemen te identificeren en samen met de sector oplossingen uit te werken. Uiteraard zal de sensibilisering van woningeigenaren en huurders over hun onderhoudsverplichtingen daar een essentieel deel van uitmaken.

Ons uitgebreid standpunt hierover