WPP - Renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen

Aanmelden

02/06/2021

De Vlaamse Regering keurde in mei het ontwerpbesluit goed met de eerste reeks acties naar een koolstofneutraal niet-residentieel gebouwenpark tegen 2050. Dit besluit ligt nu bij de Raad van State en de Vlaamse Toezichtcommissie voor advies en moet daarna finaal worden goedgekeurd. In het besluit wordt vanaf 2025 een algemene EPC-plicht ingevoerd gekoppeld aan 4 zogenoemde “no-regret” maatregelen.

Techlink en WPP verwelkomen deze eerste uittekening van een roadmap voor niet-residentiële gebouwen naar koolstofneutraliteit en pleit dat ook voor residentiële gebouwen snel stappen worden gezet om het gebouwenpark te verduurzamen.  

Van ambitie naar echte roadmap

 

De Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie is heel duidelijk: tegen 2050 moet het niet-residentieel gebouwenpark koolstofneutraal zijn en moet het residentieel gebouwenpark gemiddeld aan het A-label voldoen.

Techlink en WPP pleiten er al langer voor dat deze ambitie kracht wordt bijgezet via een duidelijke roadmap die uitzet hoe deze lang termijn doelstelling zal worden gerealiseerd. Voor niet-residentiële gebouwen is dit nu (deels) het geval.  

Verplichtigingen niet residentiële gebouwen

In onze volledige nieuwsbrief kan u meer informatie vinden over de:

  • Renovatieverplichting bij kleine niet-residentiële gebouwen
  • Renovatieverplichting bij grote niet-residentiële gebouwen
  • Algemene EPC plicht

Visie Techlink

Techlink en WPP vinden dat de Vlaamse Regering met dit besluit belangrijke stappen zet om het pad naar een klimaatneutraal gebouwenpark uit te tekenen. Toch vinden Techlink en WPP dat de geplande acties nog te weinig inzetten op duurzaam verwarmen.

Verder moedigen we het beleid aan om ook voor residentiële woningen nu al een duidelijk traject naar verduurzaming van het woningpark op te stellen. Alleen zo zullen we tegen 2050 ons gebouwenpark klimaatneutraal kunnen maken.