Homologatie batterij-omvormers en BEBAT-bijdrage batterij

Aanmelden

07/04/2021

Bij het plaatsen van hybride omvormers (net zoals bij andere omvormers) is homologatie op de lijst C10/26 volgens de C10/11 van cruciaal belang. Daarnaast ontvingen we de laatste weken enkele vragen omtrent de BEBAT-bijdrage in het kader van het plaatsen van een thuisbatterij. We lichten graag beide onderwerpen in deze nieuwsflits toe.

Homologatie van (hybride) batterij-omvormers op de lijst C10/26

We vernamen dat er batterij-installaties geplaatst werden zonder correcte homologatie van de omvormer:

  • Voor nieuwe omvormers die geïnstalleerd worden, moet je nagaan of de omvormer (ook) gehomologeerd is voor batterijen door te kijken of er in de lijst C10/26 een kruis aanwezig is in kolom Y (Energy Storage).
  • Ook indien batterijen toegevoegd worden aan een bestaande hybride omvormer, is het belangrijk na te gaan of de omvormer op de laatste C10/26-lijst staat.

 

BEBAT-bijdrage voor thuisbatterijen of stationaire energie opslagbatterij in kader UPV-uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Een producent of invoerder van thuisbatterij moet voldoen aan de aanvaardingsplicht en is dus verantwoordelijk voor wat er met die batterij (en eventuele modules) gebeurt na hun eerste leven. Wie als installateur batterijen aankoopt (fysiek of online) bij een buitenlands bedrijf en deze in België als eerste op de markt brengt wordt ook onderworpen aan deze aanvaardingsplicht en als invoerder aanzien.

Klik hier voor onze volledige nieuwsbrief.