Een energietransitieplan? Het kan!

Aanmelden

02/12/2020

Energietransitie, iedereen heeft er de mond van vol. Het blijft dan ook terecht een heel actueel topic waar in België beleidsmatig veel over wordt gediscussieerd maar weinig grote beslissingen worden gemaakt.

In de UK is de knoop alvast finaal doorgehakt, men kiest resoluut voor het “groene herstel” als klimaatweg vooruit uit de coronacrisis. Paradepaardjes: een versnelde ban op diesel- en benzinewagens én een sterk geloof in technologische vooruitgang. Hier tegenover staat een miljardeninvestering.

Een groene revolutie, zo noemde de Britse premier Boris Johnson het zelf bij de uiteenzetting van zijn klimaatplannen.

Dat energietransitie een opportuniteit is zowel maatschappelijk als economisch werd alvast goed begrepen. Er wordt hoog ingezet op investeringen in nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals de productie van groene waterstof, batterijen en het opslaan van koolstof (CCS) om het land niet alleen koolstofneutraal te maken, maar ook zo’n 250.000 nieuwe groene banen op te leveren voor zowel hoog- als laaggeschoolden. 

Techlink wil als sectorfederatie haar leden begeleiden doorheen de energietransitie. De impact van de energietransitie op de installatiebedrijven is immers groot. Het spreekt voor zich dat wij dan ook al onze ogen openhouden op wat er zich bij ons, maar ook in andere landen afspeelt. 

Critici mogen dan wel hekelen waar de centen vandaan gaan komen in de UK, maar de ambitie én het plan is er alvast wel.

De EU heeft een duidelijk kader gegeven, de Green Deal is er en de doelstellingen moeten worden uitgewerkt.  De weg naar een duurzamere samenleving moet nu echt worden ingeslagen.

Techlink vraagt dan ook aan de verschillende regeringen van ons land om de Green Deal te omhelzen. Herstel de focus op de lange termijn door te investeren in duurzame oplossingen! Techlink benadrukt het belang van een holistische aanpak waarbij alle concrete acties en ambitieuze beleidsmaatregelen bijdragen aan de ambitie om van een ecologische uitdaging een economische opportuniteit te maken.