Zonnepanelen en de digitale meter - Techlink te gast bij De Inspecteur

Aanmelden

13/11/2020

Het is zonneklaar: “ Er is zonnepaneelleven na 31 december” lichtte Jan Caerels van Techlink deze ochtend toe in het Radio 2 programma “ De Inspecteur”.

Kader

De terugdraaiende teller was een goed systeem toen er jaren geleden amper mensen waren met zonnepanelen.  

“Momenteel wordt er echter energie opgewekt met zonnepanelen voor een equivalent van 3,5 kerncentrales”. Het is nu dus van cruciaal belang dat de netbeheerders weten hoeveel stroom er beschikbaar is zodat het net niet over/onderbelast raakt.  “Want dit geeft uitdagingen qua evenwicht omdat stroom niet zomaar kan worden opgeslagen.” En met een digitale meter kan je dit wel in de gaten houden. “De digitale meter is dus voor netbeheerders en onszelf dé tool die toelaat niet blind te rijden”, aldus Jan Caerels. 

Van het terugdraaiende teller principe naar een premie

“Het einde van de terugdraaiende teller gaat samen met de introductie van aan een ander subsidiemechanisme, namelijk geld bij investering”.  Concreet betekent dit dat wie vanaf 1 januari nieuwe zonnepanelen in gebruik neemt op een bestaande woning een éénmalige premie krijgt.  Jan Caerels schiep ook klaarheid met een voorbeeld: “Voor een gemiddeld rijhuis met een PV-installatie van 4 kWp, komt dit neer op een premie van € 1200.

En voor de consument: is de digitale teller minder voordelig?

Digitale meter zal ervoor zorgen dat we anders met energie gaan omgaan. Vooral voordelig als we energie gebruiken op het moment dat we die opwekken.  Het moment van energie verbruiken/opwekken zal in de toekomst immers belangrijker worden.

Technische hulpmiddelen om ons regelbaar verbruik te stimuleren op het moment dat de zonnepanelen de energie opwekken zullen dus welgekomen zijn.

Toekomstmuziek

Of nog meer in de toekomst: jij hebt zonnepanelen maar je geraakt je opgewekte stroom niet kwijt maar je buurman heeft geen zonnepanelen maar wel energiebehoefte – omdat die vb. thuiswerkt – dan kan je gaan energiedelen. Dat is pas écht de toekomst, maar de regelgeving daaromtrent is nog niet gefinaliseerd.

 

Klik hier voor het artikel van De Inspecteur

Klik hier om de uitzending te herbeluisteren