Attest verplaatsingen? – Werken in buurlanden?

Aanmelden

25/03/2020

Deze update behandelt volgende thema’s:

  • Heb ik een attest nodig om mijn verplaatsingen te verantwoorden?
  • Wat te doen als u werven heeft in buurlanden?

Heb ik een attest nodig om mijn verplaatsingen te verantwoorden?

De politiecontroles van vorige week hebben verwarring gezaaid bij onze leden over de verplichte attestering ter staving van de verplaatsingen van werknemers.

In tegenstelling tot Frankrijk, is er in België (nog) geen wettelijke verplichting om een attest van de werkgever te hebben dat aantoont dat u zich verplaatst in het kader van uw werk. Deze misvatting werd ondertussen ook uitgeklaard met de lokale besturen en politiezones en zou dus geen problemen meer mogen opleveren.

Op vraag van onze leden, hebben we toch een model-document uitgewerkt die u aan uw werknemers kan overhandigen om bij eventuele controles aan de politiediensten voor te leggen.

Nogmaals, dit is geen verplichting!

 

Wat te doen als u werven heeft in buurlanden?

Buurlanden hebben verschillende sanitaire maatregelen genomen en hebben zelfs gedeeltelijke grenssluitingsmaatregelen genomen. De situatie is zeer evolutief, het is belangrijk om uzelf op de hoogte te houden.

De FOD Werkgelegenheid heeft een door de werkgever en de werknemer in te vullen en te ondertekenen certificaat in het Engels ter beschikking gesteld, dat moet dienen als bewijs dat het nodig is de grens over te steken in het kader van de COVID19-situatie. Dit certificaat moet slechts eenmalig ingevuld worden en blijft geldig gedurende de crisisperiode. Sommige landen, zoals Frankrijk, eisen echter andere documenten.

Meer informatie