Zonne-energie breekt record ondanks hittegolf

Aanmelden

02/08/2019

Vlamingen haalden de afgelopen maand 10% van hun energieverbruik uit de zon, de zonnepanelen produceerden de voorbije vier weken 426 GWh aan zonne-energie. Dat is een record.

In juli vorig jaar was dit aandeel 9,5%.

De hoofdreden voor het record is dat er gewoon meer zonnepanelen liggen in Vlaanderen. Zonder de hittegolf had de productie van de zonnepanelen nog hoger gelegen. Als zonnepanelen te veel opwarmen, daalt het rendement.

Door te veel zon gaan de panelen iets minder efficiënt werken. Een zonnepaneel werkt optimaal tot 25 graden, nadien neemt de efficiëntie gradueel af. Het rendement van de meeste zonnepanelen daalt met ongeveer 0,4% per graad boven de 25°C. Op de warmste dag ooit (meer dan 40°C) ging daardoor zo’n 6% zonne-energie verloren.