Wereldprimeur met Belgisch tintje... eerste ketels op pure waterstof

Aanmelden

27/06/2019

De primeur gaat naar Rotteram waar 3 ketels werden geïnstalleerd die pure waterstof verbranden in een appartementencomplex.

De afgelopen maanden zijn de voorbereidingen getroffen.  Leidingen werden getest op waterstof en speciale cv-ketels voor pure waterstof zijn geïnstalleerd.  Nog nooit eerder zij er huizen verwarmd met hr-ketels op pure waterstof.  Bij de verbranding van waterstofgas komt, in tegenstelling tot aardgas, geen CO2 vrij. 

Historisch

Tot nu toe werden in andere projecten ook al waterstof verbrand in de ketel, maar dan geen pure waterstof, maar een mengsel met aardgas.

Belgisch tintje

Een van de 3 geïnstalleerde ketels is van Belgische makelijk, namelijk van branderproducent Bekaert. "De eerste veldresultaten van de Bekaert waterstofbrander zien er veelbelovend uit" zegt Drik ten Hoeve, Global R&D-manager Combustion Technology bij Bekaert. " De waterstofbrander functioneert ook onder praktijkomstandigheden uitstekend en presteert qua comfort en veiligheid vergelijkbaar met die van een coventionele aardgasbrader in een c-ketel en belangrijker nog, deze brander stoot helemaal geen CO2 uit."

Energietransitie

Een succesvolle en betaalbare energietransitie hangt ook samen met dit soort innovaties.  

Later dit jaar volgt een gootschalige oefening in Groot-Brittanië en nieuwe mogelijkheden voor projecten in andere Europese landen worden inmiddels onderzoct als onderdeel van de rede, pan-Europese ontwikkeling van deze technologie.